Wiki Daniel Day Lewis

Daniel Day-Lewis

Sir Daniel Michael Blake Day-Lewis (Londen, 29 april 1957) is een Engels-Iers acteur. Sinds 1993 is hij officieel Iers staatsburger.

Day-Lewis won de Academy Award voor Beste Acteur in 1990 voor zijn hoofdrol in, in 2007 voor die in en in 2013 voor die in . Hiermee was hij de eerste man ooit die drie keer de Oscar voor beste hoofdrol won. Hiernaast kreeg Day Lewis meer dan 90 andere acteerprijzen toegekend, waaronder Golden Globes voor There Will Be Blood en Lincoln, BAFTA Awards voor My Left Foot, , There Will Be Blood en Lincoln, een National Board of Review Award voor zijn bijrollen in en samen, Screen Actors Guild Awards voor Gangs of New York, There Will Be Blood en Lincoln en Satellite Awards voor Gangs of New York en (samen met de rest van de cast).

Zijn vader was de Britse Poet Laureate Cecil Day-Lewis. Zijn moeder kwam uit een joodse familie, en was de dochter van actrice Jill Balcon, die weer een dochter is van Sir Michael Balcon, voormalig hoofd van Ealing Studios. Toen Day-Lewis twee jaar was verhuisde hij naar Croom's Hill in Greenwich. Cecil Day-Lewis was al 53 jaar toen zijn zoon geboren werd, en het leek erop dat hij weinig interesse in zijn kinderen had. Cecil stierf toen Daniel 15 was. Later zei Day-Lewis dat hij het jammer vond dat hij nooit een goede relatie had gehad met zijn vader.

Op zijn school in Greenwich werd Day-Lewis vaak gepest door kinderen, vaak vanwege zijn joodse afkomst en door de luxueuze manier van leven thuis. Day-Lewis zei later dat hij zich slecht gedroeg in zijn jongere jaren. Zo is hij meerdere malen in problemen gekomen door winkeldiefstallen en andere illegale bezigheden.

In 1968 ging hij naar een kostschool in Kent omdat zijn ouders vonden dat hij zich te vrij gedroeg. Hoewel hij een hekel aan die school had, was het juist die plaats waar hij voor het eerst kennismaakte met - tegenwoordig - twee van z'n grootste interesses, acteren en houtbewerking.

Day-Lewis maakte zijn debuut in Cry, The Beloved Country. Zijn eerste rol in een wat grotere film speelde hij in Sunday Bloody Sunday. Hij was toen 14 jaar en speelde een vandaal. Zijn rol staat niet vermeld bij de aftiteling. Volgens Day-Lewis kreeg hij twee dollar voor die rol om een aantal dure auto's te slopen en hij zei later dat dit slopen voelde als de "hemel". Na twee jaar op de kostschool gezeten te hebben ging hij naar de Bedalas School in Petersfield. In 1975 verliet hij die school. Zijn gedrag was toen al wat verbeterd. Day-Lewis kwam aan bij een tijd dat hij moest kiezen in welke richting hij wilde gaan, het acteren of het bewerken van hout. Hij besloot voor dat laatste te kiezen, maar voor die opleiding werd hij niet aangenomen omdat hij te weinig ervaring had. Daarom koos hij toch maar voor acteren. Hij volgde een drie jaar durende opleiding aan de Bristol Old Vic-theaterschool.

Filmcarrière[bewerken]

In 1982 had Day-Lewis opnieuw een kleine rol in een grote film, dit keer als die van een pestkop in Gandhi. Later in de jaren 80 speelde hij ook nog in een toneelstuk van Romeo en Juliet en in 1984 had hij een bijrol in de film The Bounty. Zijn volgende theaterrol speelde hij in "The Count", een toneelstuk over Dracula. Over de film A Room with a View werd opnieuw zeer positief gesproken over Day-Lewis. In die film speelde hij de verloofde van het hoofdpersonage dat werd gespeeld door Helena Bonham Carter.

blogging with notion blogging with students blogging with shopify blogging with google blogging with medium blogging without a niche blogging without investment blogging without writing blogging without showing your face blogging without domain blogging without website blogging without wordpress blog and mablog blog apps blog article blog a bull blog about mental health blog about life blog apa citation blog aggregator blog builder blog biz bootcamp blog best practices blog background blog banner
CRIS CRIS Beard Markiplier Warfstache Logo T Shirts Black For Women
Sports (CRIS)
  • Wash Cold; Dry Low
  • 100% Pre-shrunk Cotton
  • Fast Shipping With 7-14 Days
  • Neck Tee.Standard Fit
  • Eco-friendly Material.
You might also like
Daniel Day-Lewis interview in full
Daniel Day-Lewis interview in full
Gabriel-Kane Day-Lewis- Daniel Day Lewis’ oldest Son
Gabriel-Kane Day-Lewis- Daniel Day Lewis’ oldest Son
Related Posts